Przepisy na grzane wino

Grzane wino, popularnie zwane grzańcem jest proste w przygotowaniu, wspaniale rozgrzewa i przepięknie pachnie.

W okresie jesiennym jest doskonałym sposobem na wspólny wieczór – w dodatku umila odliczanie do Bożego Narodzenia i poprzedzających je świątecznych jarmarków. Zastanawiacie się, jak przyrządzić aromatyczne grzane wino? Zajrzyjcie do poniższej ściągawki z pysznego grzańca!

Co jest potrzebne do przygotowania grzanego wina?

Aby przygotować grzane wino, potrzebne będą: 

  • garnek lub rondelek – ponieważ wino trzeba podgrzać na kuchence, 
  • wino – najlepsze będzie półsłodkie, ale wytrawne można odpowiednio dosłodzić, 
  • przyprawy – przede wszystkim goździki i cynamon, ale w naszych przepisach znajdziecie kilka niebanalnych składników, 
  • pomarańcza – umyta i wyparzona.
  • kawałek świeżego imbiru. 

Najprostszy przepis na grzane wino

Wino półsłodkie przelejcie do garnka i dodajcie do niego: 5 goździków, laskę cynamonu, 1 łyżeczkę rodzynek sułtańskich, pomarańczę pokojoną w ósemki (ze skórką), dwa plasterki cytryny (również ze skórką), kawałek obranego imbiru o wielkości kciuka. Garnek postawcie na kuchence i powoli podgrzewajcie – mieszając od czasu do czasu. Kiedy napój zacznie parować, wyłącznie grzanie kuchenki i rozlejcie grzańca do kubków. 

Przepis na piernikowego grzańca

Co powiecie na grzane wino o smaku i zapachu pierników? Żeby je zrobić i wypić, wcale nie musicie piec tradycyjnego piernika, który musi leżakować 4 tygodnie! Potrzebujecie butelkę czerwonego wina półsłodkiego lub wytrawnego, 1 pomarańczę, 5 goździków, 1 łyżeczkę od herbaty przyprawę do piernika. Jeśli grzaniec przygotowujecie z wina wytrawnego, a napój będziecie chcieli dosłodzić, polecamy wybrać miód zamiast cukru. Wszystkie składniki umieśćcie w garnku (pomarańczę pokrójcie w plastry), podgrzewajcie na średniej mocy palnika, aż zapach uniesie się po kuchni, a następnie przelewamy do kubeczków. 

Białe grzane wino

Grzańce z białego wina są delikatniejsze w smaku, ale posiadają takie same właściwości rozgrzewające, jak te przyrządzone z wina czerwonego. Białe grzane wino z pewnością przypadną do gustu zwolennikom wysublimowanych smaków. Żeby przygotować białego grzańca będziecie potrzebować: białego wytrawnego wina, 1 pokrojonej w plastry pomarańczy i cytryny, 5 goździków, 2 lasek cynamonu oraz ¼ łyżeczki od herbaty gałki muszkatołowej. Pod koniec gotowania do garnka będziemy także dodawać gałązki rozmarynu (nie można go zastąpić suszonym). Wino należy przelać do garnka, dodać pozostałe składniki i powoli podgrzewać – do momentu, aż kora cynamonu się rozwinie. Wtedy należy wyłączyć kuchenkę i do naparu dodać gałązkę rozmarynu, która nada mu wyjątkowej świeżości i ziołowego posmaku. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *