Młody, zielony jęczmień – superfood, którego warto poznać
Popularna roślina – jęczmień – należy do najdłużej wykorzystywanych przez ludzi roślin zbożowych. Uprawiana jest niemal na każdym kontynencie, a wykorzystywane są głównie dojrzałe nasiona. Jednak prawdziwe bogactwo zdrowotne znajduje się w jego młodych pędach, które są określane mianem superfood.
Czym jest młody (zielony) jęczmień i jakie ma właściwości?
Młody jęczmień to nic innego jak niedojrzałe, zielone pędy popularnego jęczmienia zwyczajnego. Zbiera się je po około 7 dniach od wykiełkowania, przed pełnym rozkwitem i zmianą barwy na ciemnozłotą. Młode pędy charakteryzują się bogactwem minerałów i związków bioaktywnych. To prawdziwa bomba witaminowa! Pędy bogate są w białko oraz witaminy z grupy B, między innymi biotynę czy kwas foliowy.
Znajdziemy w nich również witaminy K, E i C oraz minerały, w szczególności żelazo, cynk, magnez czy wapń, a także fosfor, potas, selen i inne. Oprócz tego zielone pędy zawierają chlorofil, który odpowiada za wiele prozdrowotnych właściwości i aminokwasy, których nasz organizm bardzo potrzebuje. Bogactwo cennych składników sprawia, że młody jęczmień ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwutleniające, a także działa korzystnie na odporność.
Młody jęczmień – korzyści dla zdrowia i zastosowanie
Spożywanie młodych, zielonych pędów jęczmienia niesie ze sobą wiele korzyści dla naszego zdrowia. Oto najważniejsze z nich:
-
pomoc w walce z trądzikiem – dzięki bogactwu witamin z grupy B i E młody jęczmień jest sprzymierzeńcem w walce z niedoskonałościami cery. Zawarte w nim antyoksydanty wspomagają zmniejszenie stanów zapalnych, a chlorofil pomaga w neutralizacji toksyn i usuwaniu ich z organizmu. Można go stosować zarówno w formie doustnej jak też w postaci maseczek na twarz.
-
korzystny wpływ na układ pokarmowy – wspomaga łagodzenie bólów żołądka przy chorobie wrzodowej i pobudza perystaltykę jelit.
-
budowanie odporności – wspomaga produkowanie przez organizm leukocytów – komórek odpowiedzialnych za odporność. Przyspiesza proces zdrowienia w sezonowych infekcjach wirusowych, a regularnie stosowany zapobiega kolejnym zachorowaniom.
-
pomoc w walce z bólem – młody jęczmień łagodzi stany zapalne w organizmie, dzięki czemu łagodzi bóle stawów czy żołądka.
-
regulator glukozy we krwi – regularnie stosowany może korzystnie wpływać na obniżenie poziomu cukru we krwi oraz być pomocny w prewencji cukrzycy.
-
wspomaga odchudzanie – dobra wiadomość dla osób dbających o sylwetkę – pędy zielonego jęczmienia wspierają proces odchudzania, dzięki korzystnemu wpływowi na układ pokarmowy oraz przyspieszeniu metabolizmu tłuszczów. Pomaga również w przywróceniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu i oczyszczaniu go z toksyn dzięki zawartości chlorofilu.
-
pomoc w walce z bezsennością i depresją – korzystne działanie, mające wpływ na produkcję serotoniny w organizmie
-
pomoc dla układu krwionośnego – wzmocnienie serca i naczyń krwionośnych, dzięki czemu wspomaga walkę z nadciśnieniem
-
zwalczanie próchnicy – dzięki przeciwbakteryjnemu działaniu młody jęczmień działa dezynfekująco i wspomaga leczenie chorób dziąseł, opryszczki czy walkę z nieświeżym oddechem
Przeciwwskazania
Stosowanie młodego jęczmienia przynosi nam dużo korzyści, jednak niektóre osoby powinny zwracać uwagę na jego ilość w diecie bądź skonsultować przyjmowanie go z lekarzem. Do tej grupy zaliczamy osoby z nietolerancjami pokarmowymi, chorobami jelit bądź alergiami na zboża i trawy, a także kobiety w ciąży i karmiące piersią.
Sposób stosowania młodego, zielonego jęczmienia
Zielony jęczmień można stosować w formie sproszkowanej trawy lub soku. Sproszkowaną trawę możemy dodawać do różnego rodzaju koktajli, owsianek czy sałatek. W wysokiej temperaturze traci część swoich cennych właściwości. Natomiast sok dostępny jest w postaci kapsułek, tabletek i saszetek. To najbardziej efektywna forma przyjmowania tego suplementu. Należy stosować je zgodnie z zaleceniami zawartymi w dołączonej ulotce. Więcej informacji znajdziesz na https://super-racjonalni.pl/.