Kawa na zimno – jak ją przygotować w domu?
Pierwsze słoneczne dni sprawiają, że coraz częściej wraca się do potraw i napojów, które cieszą podniebienie w trakcie wiosny i lata. Są to między innymi pyszne sezonowe owoce, a także orzeźwiające trunki. Miłośnicy pobudzających płynów w tym czasie najczęściej sięgają po kawę na zimno. Sprawdź, jakie istnieją jej rodzaje oraz dowiedz się, w jaki sposób można ją przygotować we własnym zaciszu domowym.
Jak smakuje kawa na zimno?
Mrożona kawa stała się pyszną alternatywą ciepło parzonego napoju i z dnia na dzień zdobywa coraz więcej miłośników. Najczęściej spożywa się ją rano w ramach pobudzającej dawki orzeźwienia lub po południu jako dodatek do deserów i ciast. Kawa na zimno jest serwowana w miejskich kawiarniach i restauracjach. Napój można również przygotować samodzielnie w domu. Odpowiednio przyrządzony posiada bardzo klarowny smak ziaren kawowca, który w zależności od rodzaju wykorzystanej mieszanki posiada słodki lub bardziej kwaskowy smak. Najzwyklejszą kawę na zimno można przygotować bez konieczności posiadania specjalistycznych przyrządów. Można jednak pokusić się o bardziej urozmaicone metody parzenia takiego napoju, do których potrzebne są różnego rodzaju akcesoria. Takim niezbędnikiem są między innymi młynki do mielenia ziaren oraz specjalistyczne przyrządy służące do przelewania kawy. Wysokiej jakości urządzenia można znaleźć w sklepie internetowym Cafe Silesia.
Kawa na zimno – jakie są jej rodzaje?
Najpopularniejszym rodzajem kawy na zimno, który przychodzi do głowy większości osób, gdy słyszą to hasło, jest tzw. kawa mrożona. Przygotowywana jest ona na bazie espresso, zimnego mleka oraz lodu. Napój zazwyczaj jest udekorowany słodką, bitą śmietaną i posypką z czekolady. Taka wersja schłodzonego napoju przypomina standardowe caffe latte. Wsypuje się do niego kilka kostek lodu, które pozwalają na zachowanie odpowiedniej, niskiej temperatury mleka i espresso. Poza tą klasyczną wersją kawy na zimno istnieją również inne ciekawe sposoby na uzyskanie orzeźwiającego trunku.
- Cold brew – napój zyskał na popularności kilka lat temu, kiedy zaczął pojawiać się w miejskich kawiarniach. Powstaje za pomocą długiego moczenia ziaren kawy w wodzie. Jest to proces zwany maceracją i pozwala na uzyskanie bardzo klarownego napoju o wyjątkowym aromacie i smaku. Do przyrządzenia tego napoju niezbędne są takie elementy, jak ziarna kawy, woda, słoik i filtr. Zaparzoną kawę należy zalać wodą w temperaturze pokojowej i odłożyć do lodówki na kilka godzin. Następnie napar należy przelać przez filtr.
- Drip na lodzie – przygotowanie tego napoju nie zajmuje zbyt wiele czasu. Do jego przyrządzenia potrzebny jest jednak profesjonalny dripper z filtrem, do którego należy wsypać świeżo zmielone ziarna kawy. Kubek, do którego spływać będzie esencja kawowa, należy zapełnić wcześniej kostkami lodu. Mieszankę zalewa się 50 g wrzątku, następnie uzupełnia o dodatkową porcję zimnej wody i jeszcze kilka dodatkowych kostek lodu.
- Aeropress na zimno – osoby, które parzą kawę za pomocą aeropressu mogą skusić się na przygotowanie tą metodą również zimnej wersji pobudzającego napoju. Przydatne do tego są tak, jak w klasycznej opcji: kawa, wrzątek oraz akcesorium. Niezbędnym dodatkiem jest również lód. Napój należy przygotować tak, jak klasyczny aeropress, z tym wyjątkiem, że naczynie, do którego przelewany jest napój, powinno być wypełnione wcześniej kilkoma kostkami lodu.
- Espresso tonic – jedna z ciekawszych wersji pobudzającego napoju. Klasyczną kawę urozmaica się odrobiną toniku oraz kostkami lodu. Do przygotowanego kubka z dodatkami należy powoli wlewać espresso. Ważne, aby robić to bezpośrednio na kostki lodu, a nie powierzchnię napoju. Warto go urozmaicić plasterkiem cytryny i listkiem mięty.
Jakie ziarna wykorzystać do przygotowania zimnej kawy?
Niezależnie od tego, jaką metodą przygotowywuje się kawę na zimno, bardzo ważnym czynnikiem, który wpływa zarówno na konsystencję napoju, jak i jego ostateczny smak i aromat, jest rodzaj wykorzystanych ziaren. Ważne, aby były one możliwie jak najwyższej jakości. Istotną kwestią jest także ich moment mielenia. Kawa ziarnista sprawdza się znacznie lepiej niż gotowe, zmielone mieszanki, ponieważ zachowuje swój aromat na znacznie dłużej, co wpływa na jakość przygotowywanego napoju.