#esencjainternetu

Jak usunąć konto na FB? Poradnik krok po kroku

0 23

Liczba użytkowników mediów społecznościowych jest ogromna. Praktycznie każda osoba, która ma dostęp do sieci korzysta lub korzystania z nich regularnie. Oczywiście, jedną z najbardziej popularnych platform jest Facebook, który na rynku działa już ładnych kilka lat. I jak wiadomo, przez cały ten okres poddawany jest kolejnym modernizacjom.

Coraz większa ich część skupia się wokół marketingu sieciowego. Pierwotnie Facebook był miejscem, gdzie można było nawiązywać kontakty, kontaktować się ze znajomymi, dodawać zdjęcia, itp. itd. Chyba każdy wie, jak to działa. Z czasem jednak, a właściwie w związku z komercjalizacją tej platformy, jak też coraz szerszym zainteresowaniem ze strony najpierw dużych przedsiębiorstw, następnie coraz to mniejszych firm możliwością posiada fanpage’a firmowego, który służył jako forma reklamy, FB zmieniło swoje oblicze. Czy na lepsze, czy gorsze? Ciężko stwierdzić, każdy ma swoją opinię na ten temat. Chociaż rdzeń portalu pozostaje nienaruszony, to jednak wszystko, co go otacza jest nieco odmienne. W końcu nawet sam wygląd strony jest teraz bardziej zmodernizowany.

FB, Insta, WhatsApp

Co więcej, poprzez FB można połączyć konta z tym na Instagramie, jak również z aplikacją WhatsApp, który jest komunikatorem przeznaczonym na telefony komórkowe. Takie narzędzia kuszą zarówno osoby prywatne, jak też przedsiębiorców.

Wiadomo jednak, że typowe korzystanie z mediów społecznościowych to spora ilość scrollowania, zdawkowe przeglądanie zdjęć, jeszcze rzadsze zgłębianie treści postów. A jednak, codziennie przewijanie FB, Insta, itp. może sprawdzić, że pojawia się po prostu przesyt tymi wszystkim treściami. A wtedy pojawia się myśl: a może by tak mały detoks od tych mediów sobie urządzić? Bo właściwie dlaczego ludzie decydują się na usunięcie swojego konta na FB?

Jakie są najczęstsze przyczyny usunięcia konta na Facebooku?

Wśród najczęstszych przyczyn wspomnieć można przede wszystkim lęk przed wyciekiem danych prywatnych, czy po prostu poczucie naruszenia prywatności. Nie chodzi nawet o to, że FB w jakiś sposób ingeruje w nasze preferencje, które dotyczą sportu, literatury, czy innych obszarów życia. Ale też (jeśli nasz profil jest publiczny, podobnie posty i zdjęcia) każdy może po prostu sobie „przeglądać nas na FB”.

Brak poczucia prywatności

Z drugiej natomiast strony dobrowolnie zgadzamy się na to, aby FB zbierał na nasz temat informacje, które następnie mogą mu posłużyć do optymalizacji reklam, które pojawiają się na naszej tablicy w postaci stron sponsorowanych. Dla wielu osób to sytuacja niekomfortowa, dlatego decydują się na usunięcie swojego konta.

Uzależnienie od mediów społecznościowych

Inną kwestią pozostaje uzależnienie od Internetu, a w tym od mediów społecznościowych. W końcu FB robi wiele, by z platformy regularnie korzystało jak najwięcej osób, ale również spędzało na niej jak najwięcej czasu. Częściowo zależne jest to oczywiście od stron i znajomych, które znajdują się w kręgu zainteresowań danego użytkownika, częściowo jednak FB podsyła nam jakieś filmy, zdjęcia, czy posty, a my spędzamy na stronie coraz więcej czasu. Aż przeradza się w to nałóg. W końcu, chociaż nikt o tym nie mówi, to jednak telefon zabieramy ze sobą nawet do toalety. Dlatego, by odświeżyć głowę, odetchnąć, a także odciąć się od toksycznych komentarzy, czy przejawów agresji, poszczególne osoby decydują się usunąć konto na FB.

Jak tymczasowo usunąć konto na FB?

No właśnie, jeśli ktoś planuje zrobić sobie przerwę od mediów społecznościowych, nie oznacza to, że od razu musi usuwać konto w sposób permanentny. Może to zrobić tymczasowo. Co bardziej przypomina jego dezaktywację. A to oznacza, że dane konto nie pojawia się na liście wyników, jeśli chodzi o wyszukiwarkę osób. Jednocześnie, właśnie dzięki takiemu rozwiązaniu, można zachować cenne kontakty.

W jaki sposób tymczasowo usunąć kontro na FB?

1. Wykorzystujemy opcję „Ustawienia”. Domyślnie funkcja ta dostępna jest w górnym, prawym rogu strony

2. Następnie wybieramy „Twoje informacje na Facebook”

3. I już tylko krok dzieli nas praktycznie od tego, by dezaktywować konto na FB. Bo taką właśnie opcję należy teraz wybrać.

Jak widać, cały proces jest bardzo prosty i szybki. W przypadku dezaktywacji konta, można je ponownie aktywować w sposób jeszcze prostszy. Wystarczy po prostu zalogować się na swój profil na FB, a konto zostanie automatycznie przywrócone.

Usuwanie konta FB na stałe – jak to zrobić?

Teraz przejdźmy do wersji, w której ktoś faktycznie chce usunąć swoje konto z platformy. Co to oznacza? Jeśli chodzi o dezaktywację, strona w dalszym ciągu przechowuje dane na nasz temat. Chociażby listę znajomych, polubione strony, posty komentarze. W końcu dobrze mieć dostęp do tych wszystkich rzeczy po powrocie z urlopu wypoczynkowego od social media.

Jednak, jeśli ktoś na stałe chce opuścić te rewiry, może to zrobić wykorzystując wcześniej opisane kroki. Różnica polega na tym, że zamiast dezaktywacji konta, należy wybrać opcję „Usuń konto na Facebook”. Następnie operację należy zatwierdzić poprzez wpisanie hasła do profilu, jak tez kilkukrotnie potwierdzenie, iż faktycznie, naprawdę, zdecydowanie i definitywnie chce się usunąć kontro na FB.

Jednak, nie oznacza to, że nasz profil wraz ze wszystkimi danymi zniknie natychmiast. Trzeba pamiętać, że FB będzie przechowywać wszelkie, zebrane informacje przez okres 30-stu dni. Innymi słowy, zanim profil całkowicie zniknie z platformy, przez 30 dni pozostaje w stanie uśpienia. Dopiero po upływie miesiąca zostaje całkowicie wymazany z serwerów.

Usuwanie konta na FB przez telefon

W tym przypadku cały proces jest do złudzenia podobny do tego, który przeprowadza się w standardowej przeglądarce. Niezależnie od aplikacji Facebook, z której się korzysta, należy wejść w ustawienia, by tam wybrać „Twoje informacje o Facebook” a następnie zaznaczyć opcję usunięcia konta.

Czy można przywrócić usunięte konto na Facebooku?

W tym przypadku odpowiedź nie może być jednoznaczna. Wszystko zależy od tego, w którym momencie dana osoba zdecyduje się jednak na social mediowe zmartwychwstanie. Jak już wcześniej było wspomniane, aby w ogóle można było na stałe usunąć kontro na FB, musi pozostać w stanie dezaktywacji przez 30 dni. Dlatego, jeśli ktoś chce zatrzymać proces kasacji danych na swoim profilu, zwyczajnie może zalogować się na swoje konto, co oznacza także przerwanie całej operacji.

Jednak, jeśli upłynęło już 30-ści dni, a ktoś dopiero teraz stwierdza, że właściwie FB wcale nie jest taki zły, to niestety, ale mamy złą wiadomość – nie ma szans, żeby odzyskać konto. W końcu zostało usunięte, a FB przestał przechowywać wszelkie informacje, które zebrał

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.