#esencjainternetu

Co zrobić do jedzenia na imprezę? 5 pomysłów

0 65

Jedzenie w czasie przyjęć i spotkań stanowi przyjemne tło. Posiłki na imprezach powinny być oczywiście smaczne, ale także niewymagające używania kilku sztućców naraz. Najlepiej sprawdzają się formy „finger food”, czyli przekąski do zjedzenia przy użyciu rąk, na jeden gryz. Oto 5 pomysłów na jedzenie na imprezę. 

Roladki z wędzonym łososiem

W misce wymieszaj 200 g naturalnego serka homogenizowanego z 3 łyżkami chrzanu. Dodaj odrobinę soli i kolorowego mielonego pieprzu oraz 2 łyżeczki posiekanego koperku, całość wymieszaj. 150 g wędzonego łososia w plastrach pokrój w cienkie paseczki. Każdy z 5 placków tortilli posmaruj serkiem i ułóż na nim równą warstwą łososia. Tortille zwiń jak roladę, obłóż folią spożywczą lub aluminiową i pozostaw na kilka godzin (najlepiej na całą noc) w lodówce. Przed podaniem pokrój każdą roladkę w plastry o grubości około 2 cm. 

Klasyka w nowym ujęciu: włoskie koreczki 

Koreczki zyskały nowy wygląd i smak! Na wykałaczkę nabijaj kolejno: mini kulkę mozzarelli, pomidorek koktajlowy oraz czarne oliwki bez pestek. Możesz dodać także listek świeżej bazylii. Gotowe koreczki ustaw na ozdobnej tacy lub podłużnym talerzyku. Nadają się do jedzenia od razu po przygotowaniu. 

Zawijańce z ciasta francuskiego

Nieskomplikowane danie, które można serwować na ciepło i zimno. Potrzebujesz 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego, 1 szklankę startego sera Gouda, 1 szklankę startych pieczarek, pół szklanki pokrojonej w cienkie plasterki szynki, oraz kilku łyżek keczupu. Zacznij od przekrojenia ciasta francuskiego na 3 długie paski. Każdy posmaruj keczupem, cienko posyp serem, pieczarkami oraz szynką. Oprósz oregano i zwiń w długie rolki. Każdą rolkę ciasta francuskiego z nadzieniem pokrój w grubsze (ok. 3-5 cm) plastry, które następnie luźno ułóż na blaszce i wsadź do piekarnika. Piecz zgodnie z zaleceniami, najczęściej 220⁰C z termoobiegiem około 7 minut. Przed przełożeniem na talerz poczekaj, aż ser zastygnie. 

Śliwki pieczone w szynce dojrzewającej

Bardzo prosty w wykonaniu pomysł na wytrawną przekąskę imprezową. Na blaszce z wyposażenia piekarnika połóż arkusz papieru do pieczenia. Wędzone śliwki bez pestek oplataj paskami szynki szwarcwaldzkiej lub dojrzewającej. Piecz w 200⁰C do momentu, aż szynka się lekko przypiecze. Smakuje wybornie zarówno bezpośrednio po upieczeniu, jak i przestudzone. Proporcje w tym daniu nie są określone – ale przyjmij, że na 1 opakowanie wędzonych śliwek zużyjesz 1 opakowanie szynki.

Chrupiące kanapki z pastą oliwkową 

Oryginalny pomysł na imprezowe kanapki. W dodatku to danie sprawdzi się, jeśli wśród Twoich gości znajdują się weganie lub wegetarianie! Potrzebna będzie bagietka, pasta oliwkowa, suszone pomidory w zalewie oraz kapary. Bagietkę przekrój wzdłuż. Posmaruj pastą oliwkową, dodaj kapary oraz porwane na mniejsze kawałki suszone pomidory. Pokrój na trójkąciki. 

Jeśli organizujesz imprezę i zastanawiasz się, jaką sałatkę przygotować, koniecznie zobacz nasze sprawdzone przepisy na sałatki!  

Zostaw odpowiedź

Twoj adres e-mail nie bedzie opublikowany.